CyberNow
mobiilisovellukset
fleeceware

Fleeceware - Mitä se on ja kuinka suojautua?

Kärryillä digiturvasta? Tilaa CyberNow-sisältöjä
Tilaa ilmaiset sisällöt
Viitattu
13.11.2019
osoitteessa
https://www.kaspersky.com/blog/beware-of-fleeceware/29204/?campaign=tcid_admitad_a787d639efebde59f7f5d9ca13bda931_240682_x4&ADDITIONAL_reseller=tcid_admitad_a787d639efebde59f7f5d9ca13bda931_240682_x4

Tiivistämme ja tulkkaamme opetuksineen selkokielelle säännöllisesti viikon tärkeimpiä digiturvauutisia.

Tulkattu artikkeli

Fleeceware and hidden paid subscriptions: How to protect yourself

Fleeceware-sovellus pyrkii veloittamaan perustoiminnallisuuksista ison hinnan. Jos tilausta ei katkaista oikein, tällaisen sovelluksen "testaaminen" voi käydä kalliiksi.

Digiturvatulkin kommentit

Ihmisillä on monia luontaisia taipumuksia. Kun - joku esimerkki -. Kun näemme korkean hinnan, yhdistämme sen luontaisesti ensiluokkaiseen laatuun.

Kyberhuijarit ovat kekseliästä sakkia. Nyt he ovat löytäneet tavan hyödyntää tätä luontaista taipumustamme. Tätä <i>huijaustyyppiä kutsutaan nimellä fleeceware</i>.

Fleeceware tarkoittaa sovelluskaupasta löytyvää sovellusta, joka tekee jonkin hyvin normaalin tempun (esimerkiksi skannaa QR-koodeja tai tekee kuvista GIF-tiedostoja), mutta maksaa törkeästi enemmän kuin, usein ilmaiset, vaihtoehtonsa. Kikka perustuu siihen, että käyttäjälle annetaan lyhyt ilmainen kokeiluaika sovelluksen käyttöön, jonka aikana hän lähes aina toteaa sovelluksen tavallisuuden ja poistaa sovelluksen - mutta tämä ei riitäkään.

Ennen kokeiluajan aloittamista käyttäjältä pyydetään maksutiedot ja esimerkiksi raksi ruutuun käyttöehtojen hyväksymiseksi. Täällä pikkupräntillä lukee sovelluksen varsinainen hinta, esim. 200€ / kk. Sovelluksen poistaminen ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin kokeilutilin sulkeminen. Tästä syystä lasku tulee perässä poistetusta sovelluksesta, eikä samalla ole edes varsinaisesti rikottu sovelluskaupan sääntöjä. Sovelluksen lataaja usein huomaa huijauksen vasta liian myöhään - kun maksu on jo lähtenyt luottokortilta, viikkoja alkuperäisen sovelluksen latauksen ja poistamisen jälkeen.

Mikä meni pieleen?

Kuinka vältät vastaavan?

Huomioita ja vinkkejä

Ai miksikö tämä ei ole kiellettyä? 

Fleeceware on melko uusi ja siten vielä huonosti hallittu huijausmuoto. Tällä hetkellä sovelluskehittäjä on toiminut sääntöjen mukaisesti, kunhan ehdoissa selitetään esimerkiksi maksu ja tapa "käyttäjätilin sulkemiseen". Osa näistä sovelluksista on vieläpä isosti kirjoittanut ehtoihin, että heillä sitten on oikeus laskuttaa tästä peruslaskimesta satoja euroja. Mutta eihän kukaan näitä ehtoja tarkasti syynää.

Sovelluskaupat ovat kuitenkin viime aikoina alkaneet taklaamaan selvimpiä tapauksia. Esimerkiksi Sophos raportoi 14:sta 15:sta ilmoitetusta fleeceware-sovelluksesta tulleen poistetuksi pian tämän jälkeen.

Muista - sovelluksen poistaminen ei tarkoita tilin sulkemista!

Useat fleecewaren uhrit vain unohtavat perua ilmaisen kokeilun, mutta moni myös kokee, että sovelluksen poistamisen pitäisi riittää. Tämä ei kuitenkaan usein ole totta, vaan monia palveluita voi käyttää esimerkiksi sekä verkkoversiona että mobiilissa, jolloin käyttäjälle syntyy päätelaitteesta riippumaton käyttäjätili. Oli näin oikeasti tai ei fleeceware-tapauksissa, huijaukseen pyrkivät ainakin näkevät asian käyttöehdoissaan näin.

Kokeiluajan päättäminen vaatii siis erillisen tilin sulkemisoperaation, joka tapahtuu milloin mitenkin. Usein fleeceware-sovellukset eivät ole erityisesti panostaneet tämän helppouteen.

Älä tule fleecatuksi - toimi näin

Monilla fleeceware-sovelluksilla on miljoonia latauksia, joten latausmäärää ei kannata tuijottaa. Seuraavilla toimintatavoilla kuitenkin voit bongata huijaukset:

  • Etsi lyhyitä kokeilujaksoja. Esim. 3 päivää on harvinainen asiallisella sovelluksella, yleinen fleecawarella.
  • Etsi raivoa kommenttiosiosta. Esim. Play storessa näet sovelluksen sivulla arvioita käyttäjiltä. Tänne rohkeimmat ja raivokkaimmat huijauksen kohteet yleensä avautuvat - joskin useammat häpeävät ja pysyvät hiljaa.
  • Älä luota sokeasti sovelluskaupan hakukenttään. Tämän kautta löydät sovellukset, jotka ovat kohdistaneet viestinsä parhaiten näille avainsanoille - et välttämättä oikeasti parhaita sovelluksia. Jos epäilet, on parempi tarkistaa asiaa normaalista Google-hausta, josta löydät laajempia tuloksia.
  • Lataa vain sovelluksia, joihin luotat. Tarkista kehittäjäyritys, ihmisten arviot äläkä anna lastesi latailla holtittomasti mitä sattuu.
  • Kuten aina - ole epäileväinen.

Parasta olisi, kun sovellusten tapauksessa emme joutuisi ikinä antamaan maksutietojamme kokeiluajan alussa. Tästä kuitenkin esimerkiksi tv-kanavien sovellukset ovat harmillisesti tehneet yleisen toimintatavan. Hyötyä voi myös olla nykyisin sovelluskauppojen tarjoamista yleisistä "tilauksien hallinta" -näkymistä, jotka Google Playsta ja Apple Storesta löytyvät.

Tietosuojamalliin luottavat isot ja pienet, yritykset, kunnat ja järjestöt.

Haluatko tietää lisää?

Ota yhteyttä tai varaa demo.