CyberNow
tietoturvauhkat
äänihuijaus
deepfake audio
deepfake

Pomon ääni väärennettiin - 220 000 € varastettiin

Kärryillä digiturvasta? Tilaa CyberNow-sisältöjä
Tilaa ilmaiset sisällöt
Viitattu
4.11.2019
osoitteessa
https://hotforsecurity.bitdefender.com/blog/ceo-voice-deepfake-blamed-for-scam-that-stole-243000-21491.html

Tiivistämme ja tulkkaamme opetuksineen selkokielelle säännöllisesti viikon tärkeimpiä digiturvauutisia.

Tulkattu artikkeli

Digiturvatulkin kommentit

Deepfakella tarkoitetaan tekniikkaa, jossa tekoälyn avulla luodaan realistisia uudelleenrakennelmia esimerkiksi ihmisen kasvokuvista - tai uutena tulokkaana äänestä, ja upotetaan näitä vaikkapa osaksi olemassaolevia videoita. Deepfakeja on toistaiseksi käytetty huijausten lisäksi esimerkiksi valeuutisten luomiseen tai toista henkilöä häpäisevien videoiden tekemiseen.

Uudet hupikäyttöön suunnatut teeman AI-sovellukset ovat myös saaneet paljon huomiota. Kiinalainen Zao esimerkiksi laittaa omat ja kaverisi kasvot suositun Game of Thrones -televisiosarjan avainkohtauksiin - ja onhan se hauskannäköistä.

Nyt siis deepfake videot eivät enää kuitenkaan ole ainoa digiturvahuoli. Mikäli huijarit voivat muodostaa uskottavaa deepfake ääntä, matkien oikeiden ihmisten kommunikaatiota, alkaa varmasti huijareilla heti ideanikkarointi käynnistymään.

Mikä meni pieleen?

Kuinka vältät vastaavan?

Huomioita ja vinkkejä

Oliko tässä lopulta deepfake-väärennös vai ei?

Uutisessa UK:ssa toimiva yritys suoritti maksun Saksaan. Pyyntöä kuvattiin uskottavaksi, koska puhelimessa henkilö oli ainakin tunnistavinaan pomonsa "hienoisen saksalaisen aksentin" ja tietyn "melodian ja rytmin" puheessa. Tarkempia perusteluja ei anneta, joten vähänkin taitava imitoija voisi todennäköisesti saada vastaavan huijauksen aikaiseksi.

Lähiaikoina on kuitenkin raportoitu myös muita tapauksia, joissa "oletettavasti deepfake audion avulla" rahoja on huijattu. Uskoit tähän tapaukseen tai et, äänihuijausten kehittymistä kannattaa ehdottomasti pitää silmällä.

Yksittäiseen puheluun ei välttämättä voi luottaa - miten silloin toimitaan?

Mikäli työntekijä vähänkin epäilee puhelun aitoutta, hänellä tulisi olla varma prosessi siihen, kuinka pyyntö varmistetaan oikeaksi. Tämä voi sisältää esimerkiksi toisen viestintäkanavan käyttöä (varmista pyyntö vaikka Slack-viestintäpalvelussa) tai puhelussa käytettyjen tietojen varmistamista kollegalta. Yleensä puheluissa painotetaan kiirettä ja kerrotaan tärkeän asiakaspalaverin olevan meneillään, joka saattaa selvitä valheeksi helposti.

Tietosuojamalliin luottavat isot ja pienet, yritykset, kunnat ja järjestöt.

Want to know more?

Contact us or book a meeting.