Aleksi Pulkkanen

M.Sc. in Industrial Engineering. COO @ Agendium

Muutama projektipäällikön henkilökohtainen loppuvinkki

Projektipäällikön vinkkikirja: 50+ ammattilaisten ohjetta projektionnistumisiin

Projektipäälliköt ovat innokkaita ja hyviä organisoimaan. He toimivat hyvin paineiden alla ja ovat hyviä tiimipelaajia. Projektipäällikkö ymmärtää projektin kokonaisuutena ja sen suhteen organisaationsa menestymiseen. Hän ymmärtää myös oman roolinsa organisaatiossa - muutosagenttina, ihmisten johtajana ja asioiden johtajana. Hän myös ymmärtää, mitenkä samat toimintatavat eivät toimi jokaisessa projektissa ja kaikkien ihmisten kanssa.

Kuulostaa aika paljolta, eikö? Ehkä tärkein projektipäällikön kyky on kuitenkin jatkuva halu kehittää omia sekä tiiminsä taitoja oppimalla projektin aikana ja niiden jälkeen tehtävissä analyyseissä. Vain kokemuksen ja kehittymisen kautta voi syntyä niin laajan skaalan taitava osaaja, kuin projektipäällikkö. Tässä vielä muutama yleinen vinkki, jotka voivat auttaa sinua kehittymään projektipäällikkönä yhä paremmaksi ja paremmaksi.

Maailma kokonaisuutena (2010) käyttää yli $10 biljoonaa erilaisiin projekteihin vuosittaisesta $40.7 biljoonan bruttokansantuotteestaan.

Lähde: PM Fact Book

Etsi itsellesi mentori

Mentorointi on hyvä idea monenlaisten työelämätaitojen oppimisessa, ja siitä onkin tullut yhä yleisemmin käytetty keino sekä henkiseen että uralliseen kasvuun. Voit löytää hyvän mentorin esimerkiksi kollegasta, nykyisestä tai entisestä esimiehestä, sukulaisesta, ystävästä tai melkein kenestä tahansa. Myös virallisia mentorointiohjelmia on tarjolla.

Muista myös pehmeät taidot

Tietämys erilaisista projektinhallintasysteemeistä ja -työkaluista tulee auttamaan sinua paljon. Kun käytät niitä oikein, onnistut varmasti useammin.

Sinun kannattaa kuitenkin muistaa, että nämä vievät sinut vain tiettyyn pisteeseen asti. Jos et muista työskenteleväsi ihmisten kanssa, oikeaoppinen metodien käyttö ei tuo hyviä tuloksia. Ihmiset eivät aina toimi loogisesti ja arvattavasti. Muista kehittää jatkuvasti myös pehmeiden taitojen puolta, vaikka ne ovatkin meille jokaiselle elämän mittainen kehityspolku.

Pyri oppimaan jokaisesta projektista

Voit toki oppia joka päivä työsi lomassa, mutta jokainen projekti on sen verran selkeä ja iso kokonaisuus, että siitä on aina ammennettavissa esille opittavaa. Kannattaa siis pitää jokaisen projektin lopussa review-palaveri, jossa käsittelette projektin kulkua kokonaisuutena. Missä onnistuttiin, missä mentiin mönkään? Mikä oli alkuperäinen suunnitelma ja mitä lopulta toteutettiin? Näiden keskustelujen kautta voit tehdä tietoon perustuvia päätelmiä siitä, miten sinun kannattaa omaa toimintaasi kehittää.

Jälkianalyysin avulla löydät hyviä käytäntöjä, joita hyödyntää jatkossa. Pääset myös sanomaan "meidän olisi pitänyt toimia näin", joka toivottavasti auttaa sinua välttämään samat virheet tulevissa projekteissa. Joissain projektisysteemeissä review-palaverit on rakennettu sisään työmalliin myös tiiviimmällä rytmillä, joten kannattaa harkita tätäkin lähestymistä, jos työskentelette tiimillänne hyvin tiiviiisti.

... ja kaupan päälle, YKSI AINA RELEVANTTI TARKISTUS

Olemmeko menossa kohti projektikatastrofia?

Nämä neljä teesiä voit pitää vaikka työhuoneesi seinällä, jotta havaitset ajoissa, kun joku projekti on täyttämässä jonkin kohdan kriteerit:

"Scope-less is hopeless" - Eli pelkkä ongelman tunnistaminen ei riitä. Jos projektille ei määritellä sisältöä, rahaa tulee menemään hukkaan rutosti.

"Just get it done" - Kun valitset fokukseksi ajan ja kustannukset, mutta jätät laadun huomiotta, tiedät miten siinä käy.

"Älä kysy keltään" - Sinut on valittu projektipäälliköksi syystä. Ja se syy on se, että sinä tiedät miten homma hoidetaan, etkä tarvitse kenenkään apua. Yleensä tämä päättyy huonosti. Vaikka tietäisit mitä teet, muut vähintään kipuilevat, kun eivät pysy kärryillä projektistasi.

"Turha kiittää, työtä riittää" - Kunhan runttaat hommia eteenpäin projektinhallinnan ABC:n mukaan, niin kyllä se siitä. Yleensä vähän pehmeämpi ote on tarpeen.

KIITOS!

Projektinhallinnassa riittää loputtomasti tekemistä ja opeteltavaa. Projekteja on kaikkialla - työpaikalla, kotona ja päässäsi ideoina. Kun panostat omaan projektiosaamiseesi, teet palveluksen itsellesi monella tavalla. Aina löytyy seuraava käynnistettävä projekti, seuraava hoidettava tehtävä, seuraava tutkittava idea. Hoida projektit mallikkaasti ja luot lisää hienoja asioita, mitä ikinä teitkin.

Toivomme todella, että löysit tästä e-kirjasta hyödyllisiä vinkkejä omaan työhösi!

Yksi asia vielä! Haluamme ehdottomasti kuulla, mitä olit tästä kirjasta mieltä. Jos viitsit antaa mitä tahansa palautetta, laukaise sähköposti osoitteeseen tiimi@agendium.com.

~ Aleksi ja koko Agendium-tiimi

Krediitit e-kirjan grafiikoista: Freepik.com, pääkuvat sivustolta Unsplash.com.

Lisää suositeltua sisältöä

Workli.st - Paras mahdollinen digityökalu projekteihin

Projektityön digitalisointiopas - Ilmainen e-kirja projektipäällikölle digiotteella

6 yleistä menetelmää projektityöhön (sis. Agile, Waterfall ja Kanban)

Aleksi Pulkkanen

Aleksi is an expert in methods and digital apps for project work. He's a M.Sc. in Industrial Engineering and the Co-founder and COO of Agendium Ltd.
Keskustelua kappaleesta
PM Basics \ 9 - Projektipäällikön loppusanat
Seuraava kappale e-kirjassa
50+ AMMATTILAISTEN OHJETTA MODERNIIN PROJEKTINHALLINTAAN
Digital Project Work - E-book

2

-

Digital Project Work - E-book

Agile, Waterfall, Kanban ja muut: 6 yleistä menetelmää projektityöhön - ja miksi sinun kannattaa valita omasi?

Projektinhallintamenetelmät ovat kuin pohjapiirrustuksia - ne antavat ohjeita siitä, miten työskennellä onnistuneen projektin aikaansaamiseksi. Menetelmiä on paljon ja jotkin soveltuvat tietyntyyppiseen työhön tai projektiin toisia paremmin. Olitpa kokenut tai aloitteleva projektipäällikkö, teet itsellesi ison palveluksen ymmärtämällä erilaisia projektimenetelmiä ja perusideoita niiden taustalla.